Bezoek je tijdens de Nationale Archeologiedagen op zondag 16 juni de tentoonstelling 'Gekruid'? Neem dan deel aan de lezing Pittige verhalen zonder geluid'. Ontdek welke geheimen oude plantenresten bewaren.
Archeobotanie is een beetje onbekend gebied van de archeologie, maar wel reuze interessant. Onderzoekers speuren naar plantenresten op allerlei plaatsen waar je dat niet meteen zou verwachten. Waterputten, beerkuilen, aardewerkscherven, tandsteen en urnen hebben op deze manier al heel wat geheimen prijsgegeven. Welke kruiden werden gegeten en welke werden gebruikt als medicijn of als symboolplant? Wat verzamelden ze vroeger in de bossen en wat stond er in de (kasteel)tuinen? Sommige soorten waren zo belangrijk, dat ze tot ver buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied werden verhandeld. Wat deed men ermee? In deze lezing zal Wouter van der Meer aan de hand van sprekende voorbeelden een tipje van de sluier worden opgelicht over het onderzoek van oude plantenresten.
Over Wouter van der Meer
Wouter van der Meer is als archeobotanist werkzaam bij onderzoeksbureau BIAX. Hij heeft meegewerkt aan het archeologisch onderzoek op vele tientallen vindplaatsen in Nederland en België. Met dit onderzoek zijn reconstructies gemaakt van de vroegere vegetatie, maar ook van de voedingsgewoonten van de bewoners van die vindplaatsen, van de middensteentijd tot en met de nieuwe tijd.
Praktische informatie
De lezing duurt ca. 60 minuten. Deelname aan de lezing is inbegrepen bij je entreekaartje. Er is plaats voor 60 deelnemers. Vooraf aanmelden is niet nodig, je kan zo instappen, maar vol is vol.