Projecten

De Stichting Nationale Archeologiedagen maakt archeologie toegankelijk voor het grote publiek door middel van leuke, prikkelende en leerzame activiteiten, geschikt voor jong en oud. Centraal staan de jaarlijkse Archeologiedagen maar daarnaast organiseert de stichting ook andere projecten zoals Archeologie Leeft!, Young Underground Professionals en de Archeonacht. De stichting is aangesloten bij de European Archaeology Days.

Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten van de Nederlandse archeologie. Nederland heeft heel veel professionele en amateur archeologische instellingen. Tijdens de archeologiedagen openen zij hun deuren, nemen je mee op pad, en dragen zij, ieder met het verhaal van hun eigen opgraving, een steentje bij aan de bijzondere geschiedenis van ons land.

Het is een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Bezoekers kunnen deelnemen aan lezingen, exposities, wandeltochten, workshops, meekijken bij en soms zelfs meewerken aan een opgraving.

Soms lijkt iets alleen maar een object, maar zit er een heel spannend verhaal achter.

— Bezoeker Archeologiedagen 2023

Archeologie Leeft!

Hoe bereikt archeologie met succes het publiek?  Op het online platform Archeologie Leeft! vind je alles wat je nodig hebt om een originele publieksactiviteit te organiseren. Laat je inspireren door out of the box #archeosuccessen & interviews en gebruik inspiratie & tools bij het organiseren van een activiteit.

Archeologie Leeft! Helpt je om archeologie voor iedereen toegankelijk te maken.

European Archaeology Days

Sinds 2021 zijn we aangesloten bij de Europese Archeologiedagen. In 2019 zijn op initiatief van Frankrijk voor het eerst Europese Archeologiedagen georganiseerd. Inmiddels doen er ruim 40 Europese landen mee.

De Stichting Nationale Archeologiedagen is een actief lid van de internationale organisatie die jaarlijks bij elkaar komt om de ontwikkelingen te bespreken en elkaar te inspireren.

Young Underground Professionals

De Young Underground Professionals (Yuppen) is een platform/denktank van jonge professionals met een frisse blik op archeologie en publiek, die de grenzen tussen archeologie en andere disciplines wil verkennen. De Yuppen, natuurlijk een knipoog naar de Young Urban Professionals, is een groep van jonge archeologen, historici en erfgoedspecialisten werkzaam in de archeologie. Zij begrijpen dat je de taal van het publiek moet spreken (zonder ingewikkelde vakjargon als het even kan) en zien de kracht van het samenwerken met gebieden buiten de archeologie, zoals fotografie, mode, literatuur, technieken en nieuwe media.

Meer weten over de YUPPEN? Klik dan hier.

ArcheoNacht

Jaarlijks organiseren en programmeren de Yuppen de ArcheoNacht in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Een bruisende avond waar de spannende en actuele kant van de archeologie wordt opgezocht en het museum tot in de late uurtjes haar deuren opent. De ArcheoNacht is een onvergetelijke archeologische ervaring met spannende speedrondleidingen, workshops en lezingen over vernieuwend onderzoek van jonge archeologen.

Kijk hieronder naar de terugblik van de ArcheoNacht.

Uit de bodem

Beeldje van Isis

Beeldje van Isis

dateert tussen 175 en 250 n.Chr. (romeinse tijd) gevonden in Valkenburg, Zuid-Holland

Inktpot van terra sigillata

Inktpot van terra sigillata

dateert tussen 1 en 300 n.Chr. (romeinse tijd) gevonden in Vechten, Utrecht

Urn

Urn

dateert tussen 250 v.Chr. en 100 n.Chr. (prehistorie) gevonden in Súdwest Fryslân, Friesland

Olielamp met 13 tuiten

Olielamp met 13 tuiten

dateert tussen 1 en 300 n.Chr. (romeinse tijd) gevonden in Nijmegen, Gelderland