Ga mee op onderzoek naar de middeleeuwse geschiedenis van een de oudste dorpen van Zeeuws-Vlaanderen
Op zaterdag 15 juni gaan archeologen en geïnteresseerden tijdens de Archeologiedagen samen op onderzoek naar de middeleeuwse geschiedenis van het pittoreske Hengstdijk in de gemeente Hulst (Zeeuws-Vlaanderen). Met verschillende archeologische methoden proberen zij een beter beeld te krijgen van de bewoning en het gebruik in de afgelopen 1.000 jaar. Zij hopen te ontdekken of en waar archeologische resten van het middeleeuwse dorp Hengstdijk bewaard zijn.
Dorp met een verleden
De eerste historische vermelding van Hengstdijk stamt uit de twaalfde eeuw. Tegenwoordig is er van dat middeleeuwse dorp weinig meer te zien. In de fundamenten van de kerk - die gebouwd is in 1892 - zijn wel nog middeleeuwse kloostermoppen te herkennen die deel uitmaakten van haar middeleeuwse voorganger. De kerk en naastgelegen pastorie, liggen allebei hoog in het landschap en maken dat het daardoor een al sinds de middeleeuwen een uitgelezen plaats om te wonen. De pastorie is omgeven door één, mogelijk twee, grachten wat het een verdedigbaar karakter geeft.
Samen onderzoeken
De hoge ligging en de grachten lijken een aanwijzing dat op deze locatie de bewoning in Hengstdijk is begonnen, bijvoorbeeld op een motte of vliedberg. Om dit te onderzoeken wordt op 15 juni - samen met vrijwilligers en publiek - archeologisch onderzoek gedaan door het graven van kleine profielputten vlakbij de pastorie. Ook vertellen de archeologen graag meer over hun werk en de historie van de plek van het onderzoek.
Benieuwd naar het onderzoek of zin om aan te sluiten? Meld je aan via de
website. Er is plaats voor 30 personen op basis van aanmelding, dus wees er snel bij!