Amersfoort onder de grasmat

ADC ArcheoProjecten

Geen specifieke tijdsperiode

Doe mee met archeologisch booronderzoek met de bodemonderzoekers van ADC ArcheoProjecten

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je op zaterdag 15 juni de bodem van Amersfoort ontdekken. Kom, kijk en doe mee op onze open dag en test je "boorskills" uit!

Archeologen graven niet zomaar ergens. En niet zonder goeie reden! Door te boren onderzoeken we de ondergrond. We boren een klein stukje van de bodem op en kijken hoe de bodemopbouw in elkaar zit. Dit leert ons veel over het verleden en over hoe ons landschap is gevormd.

De bodem is door de jaren heen opgebouwd uit laagjes zand, grind en klei. Deze gelaagdheid vertelt iets over het milieu en het klimaat in het verleden. Zand is heel licht en wordt meegenomen door de wind, terwijl klei juist wordt afgezet door water, zoals in een rivier. Als mensen ergens lange tijd wonen verstoren ze die gelaagdheid en laten ze afval en andere sporen achter. Met een grondboor kun je een stukje grond naar boven halen. Dan kun je aan de laagjes zien of er mensen zijn geweest of niet. En als je daarin ook nog kleine voorwerpjes vindt, zoals een verbrand stukje hout of bot, of een scherfje aardewerk, dan weet je zeker dat je beet hebt!
Meer informatie
  • za. 15 juni 2024

van 11:00 tot 16:00

  • Workshop
  • Open dag
  • Opgraving

Praktisch

  • Toegang gratis

Locatie

ADC ArcheoProjecten
Nijverheidsweg-Noord 112-114
3812 PN Amersfoort
Utrecht

Organisator

ADC ArcheoProjecten

Logo ADC ArcheoProjecten

Volg ons