Archeologie langs de Slachte

Weiland bij de Slachtetille

Middeleeuwen

We brengen de vroege middeleeuwen naar de Slachte kuier

Dit jaar valt de Nationale Archeologie Dag in Wijnaldum samen met de Slachte kuier, een wandeling van 40 km over een eeuwenoude dijk, dwars door Friesland. Wijnaldum ligt ongeveer 4 kilometer van deze dijk verwijderd. De dijk maakt tevens deel uit van de Winamer Moederpolder en doorkruist de lange terpenrij en kwelderrug tussen Wijnaldum en Berlikum.

Het Archeologisch Steunpunt combineert dit jaar de activiteiten langs de Slachteroute. In de buurt van de Slachtetille wordt in het weiland een kampement ingericht waar figuranten het leven uit de vroege middeleeuwen zullen uitbeelden, de periode waarin de beroemde gouden mantelspeld (fibula) van Wijnaldum werd gevonden, een van de archeologische topstukken van Fryslân. Deze zal in een vele malen uitvergrote versie te bewonderen zijn!

Er wordt verwezen naar het Archeologisch Steunpunt in het dorp Wijnaldum op tsjerkepaed 2, waar bezoekers de consistorie achter de kerk kunnen bezoeken. Hier is een gloednieuwe expositie te bewonderen die voor het eerst decennialange materiaalstudies van de opgravingen op de Tjitsmaterp in 1991-1993 samenbrengt. De expositie toont diverse artefacten, zoals botten, aardewerk en metaalvondsten.
Meer informatie
  • za. 15 juni 2024

06:00 - 13:00 uur

  • Tentoonstelling
  • Theater & Muziek

Praktisch

  • Toegang gratis

Locatie

Weiland bij de Slachtetille
Getswerdersyl 1
8855rx Sexbierum
Friesland

Organisator

Stichting Archeologisch Steunpunt Wijnaldum

Logo Stichting Archeologisch Steunpunt Wijnaldum

Volg ons