Bodemvondsten vertellen verhalen op Slot Loevestein

Slot Loevestein

Middeleeuwen Vroegmoderne Tijd Moderne Tijd

Dwaal door de expositie ‘Opgegraven’, ga mee met een rondleiding en ontdek de nieuwe highlight tour.

Met de grootste on-site archeologische collectie van Nederland is Slot Loevestein dé aangewezen plek om je onder te dompelen in archeologie. Dwaal door de expositie ‘Opgegraven’, ga mee met een rondleiding en ontdek de nieuwe highlight tour.

Schat aan informatie
Wist jij dat Loevestein een bijzondere archeologische site is? Weinig mensen realiseren zich dat zij iedere dag over onze geschiedenis lopen. Letterlijk, want als je door de eeuwenoude vesting loopt, ligt er een schat aan informatie zo onder je voeten. Sommige vondsten zoals schoenen, kleding, potten en botten zijn gemakkelijk te herkennen. Andere objecten vragen om meer speurwerk.

Archeologiedagen activiteiten
Het grootste deel van de collectie van Loevestein, zo’n 6.000 stukken, bestaat uit archeologie, die de Archeologische werkgroep Loevesteyn zelf heeft opgegraven. Daarbij kwam van alles tevoorschijn. Denk aan borden en kookpotten uit de keuken, kleipijpjes, pispotten, leren schoenen en zelfs kanonskogels. Een deel hiervan is te zien in de tentoonstelling ‘Opgegraven’. Wat voor voorwerp zie je? Van wie was het? Waar was het voor bedoeld? Gebruiken we het nog steeds? Waarom is dit object zo bijzonder?

Op 15 en 16 juni is de Archeologische werkgroep aanwezig om je alles te vertellen over de meest bijzondere bodemvondsten. Bijzonder om hoe een object in de bodem is beland, soms om hoe het bewaard is gebleven en soms maakt juist het opgravingsverhaal het object zo interessant.

Stille getuigen van verhalen
Af en toe is het gevonden object zelf bijzonder. Omdat het zo verrassend gewoon is, of juist omdat het heel uniek is. Soms blijft het een raadsel hoe een vondst ergens terecht is gekomen en kunnen we het hoe en waarom nooit verklaren. Tijdens de Nationale Archeologie dagen wordt de highlight route geïntroduceerd. In deze route krijgen de tien meest bijzondere vondsten van Loevestein extra aandacht.
Meer informatie
  • za. 15 juni 2024
  • zo. 16 juni 2024

10:00 - 17:00 uur

  • Opening
  • Rondleiding
  • Tentoonstelling

Praktisch

Prijs:

€ 16,50 voor volwassenen | € 11,50 voor kinderen 4 t/m 12 jaar | Gratis voor kinderen 0 t/m 3 jaar | online een euro korting

Locatie

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Gelderland

Organisator

Slot Loevestein

Logo Slot Loevestein

Volg ons