De vergeten grondlegger van de archeologie

Het Allard Pierson

Vroegmoderne Tijd

Maak kennis met graaf Anne Claude de Caylus (1692-1765)

Tijdens de Nationale Archeologiedagen maak je bij het Allard Pierson kennis met een vergeten grondlegger van de archeologie: graaf Anne Claude de Caylus (1692-1765). Deze Franse antiquaar was een van de aanjagers van onderzoek naar archeologisch materiaal uit de Griekse en Romeinse tijd.

Spreker Eric Moormann, emeritus hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, haalt Caylus tijdens deze lezing op 14 juni uit de vergetelheid en toont zijn werk Recueil d’antiquités égyptiennes, étrusques, grecques et romaines, bestaande uit duizenden pagina’s en meer dan 800 prenten van zo’n 2300 objecten uit de oudheid.

Anders dan zijn tijdgenoten kijkt Caylus bij archeologische vondsten niet alleen naar kunstobjecten, maar ook naar andere voorwerpen zoals glas, metaal en ogenschijnlijk onbelangrijk materiaal. In zijn uitgebreide publicaties legt hij verbanden tussen vondsten uit verschillende vindplaatsen. Daarmee is hij zijn tijd ver vooruit. Caylus was een echte antiquaar die zelf verzamelde. Een deel van zijn collectie is later in het Louvre terecht gekomen.
Meer informatie
  • vr. 14 juni 2024

14:30 - 15:30

  • Lezing

Praktisch

Prijs:

De activiteit is gratis na aankoop van een museumticket: € 14,50 voor volwassenen, € 2 voor 5 t/m 18 jaar

Locatie

Het Allard Pierson
Oude Turfmarkt 127
1012 GC Amsterdam
Noord-Holland

Organisator

het Allard Pierson

Logo het Allard Pierson

Volg ons