Grootste Middeleeuwse Schat gevonden op Goeree-Overflakkee

Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Middeleeuwen

Een jongensdroom kwam uit. Arco vond maar liefst 3000 zilveren munten!

Stel je voor:
in je vrije tijd trek je er graag op uit met je metaaldetector om in de Flakkeese polders en akkers lekker rond te dwalen en je gedachten de vrije loop te laten. Fijne ontspanning na de dagelijkse arbeid en ach, wie weet vind je nog eens wat.
Dan slaat op een dag je detector bijkans op tilt, je gaat graven en je vindt tussen Dirksland en Sommelsdijk zomaar een schat van honderden, honderden en nog eens honderden zilveren munten! Sommigen los, maar ook een hele klomp vast aan elkaar geklit in een aardewerken pot. Je graaft alles op en licht het de gemeente in. Daar weet men na de verbazing verwerkt te hebben de juiste wegen te bewandelen en schakelt men deskundigen in van landelijke organisaties. Die weten te vertellen dat je de grootste Middeleeuwse schat aan zilveren munten ooit in Nederland hebt ontdekt.

Bovenstaande is géén sprookje, maar sinds de zomer van 2018 werkelijkheid.

Achtergrond
Op zaterdag 28 juli 2018 deed Arco Hoekman uit Dirksland een opmerkelijke vondst in de polder tussen Dirksland en Sommelsdijk. Met zijn metaaldetector wist hij een muntschat te traceren, die uniek is voor Nederland. Het is de grootste middeleeuwse muntenschatvondst van Nederland.

De vondst, gedaan op landbouwgrond, bestaat uit een zeer grote hoeveelheid munten en een daarbij behorende pot in scherven. Het gaat om circa zevenhonderd losse zilveren munten en een forse klomp aan elkaar vast zittende (gecorrodeerde) munten met daartussen aarde en zand. Of alle munten in deze klomp van zilver zijn, is nog niet vastgesteld. De meeste munten lijken te dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw. De oudste is van 1305, de jongste van 1526. De munten zijn afkomstig uit tal van Europese landen, waaronder Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Het totaal aantal munten, los en in de klomp, wordt ruwweg geschat op 3000! Een aantal zilvermunten zijn uniek en tot nu toe niet vergelijkbaar met eerder gevonden munten.

Waarom stopt men een schat in de grond? Gebrek aan een spaarbank is de meest voor de hand liggende reden. De bodem biedt bescherming tegen diefstal, brand, plundering.

Betekenis van de vondst
De afgelopen honderd jaar zijn met enige regelmaat muntschatten gevonden. De muntvondst in Dirksland behoort tot een van de grootste in Nederland in de afgelopen eeuw en de grootste uit de late middeleeuwen. Daarmee gaat het om een vondst van bijzonder belang en van nationale betekenis.
De tijd waarin de schat is begraven, was een zeer roerige periode. Het ligt voor de hand dat het om een plunderschat gaat omdat er ook knopen zijn gevonden. Dit zal nader onderzocht moeten worden. Piraat Rooie Klaas werd al genoemd en spreekt zeker bij de jongeren tot de verbeelding.

Expositie “Schateiland Goeree-Overflakkee”.
Vanaf heden is in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk de permanente expositie te zien voor het publiek. De expositie bestaat uit een replica van de klomp, de pot waarin de schat zat en een aantal originele zilveren munten.

Bekijk ook de filmpjes en de rol van piraat Rooie Klaas!
Meer informatie
  • do. 13 juni 2024
  • vr. 14 juni 2024
  • za. 15 juni 2024

13:30-16:30

  • Tentoonstelling

Praktisch

Prijs:

€7,50 volwassenen. Kinderen tot 12 jaar €2,50

Locatie

Streekmuseum Goeree-Overflakkee
Kerkstraat 2-12
3245 AK Sommelsdijk
Zuid-Holland

Organisator

Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Logo Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Volg ons