IJzerovens stoken in het Hapsdorp te Apeldoorn

Hapsdorp

Prehistorie

Bezoek Het Hapsdorp en kom in actie bij het stoken van de ijzerovens!

Ze stoken de ovens op Haps! De ijzervoorraad in het prehistorisch dorp Haps is bijna op. Hoog tijd voor de bewoners om de ovens weer flink op te stoken!

Kom helpen stoken!
In het Hapsdorp, verscholen in de bossen rond Apeldoorn, worden de lemen ijzerovens weer opgebouwd. Daarin wordt ijzeroer (ijzererts) gesmolten om het ijzer eruit te winnen, op de manier waarop onze prehistorisch voorouders dat deden.

De ovens worden gestookt tot een temperatuur van 1200-1400 C en elke 10 minuten 'gevoed' met nieuwe houtskool en ijzeroer. Met behulp van blaasbalgen en de spierbundels van de dorpsbewoners worden de ovens tijdens het stookproces gedurende een uur of acht op de juiste temperatuur gehouden. Extra hulp is daarbij altijd welkom! Er is vuur, gezelligheid, hapsthee, en wie weet ook nog wel vers oerbrood uit de broodoven.

Zand en andere onzuiverheden worden uit het oer gesmolten om zo veel mogelijk ijzer te kunnen winnen. Tenslotte worden de ovens geopend en met een spectaculaire vonkenregen komt de ijzeropbrengst dan tevoorschijn.

Locatie en bereikbaarheid
Het openen van de ovens zal naar verwachting einde middag gebeuren. Hapsdorp is te bereiken vanaf 'parkeerplek Veluwe' aan de Soerenseweg. Vanaf daar loop of fiets je 300 meter over het zandpad naar het dorp. Het dorp is niet met de auto bereikbaar.
Het bezoek is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Op deze dag mogen honden aan de riem mee.
Meer informatie
  • zo. 16 juni 2024

11:00 -18:00

  • Open dag

Praktisch

  • Toegang gratis

Locatie

Hapsdorp
Soerenseweg 300
7313 ER Apeldoorn
Gelderland

Organisator

Hapsdorp

Logo Hapsdorp

Volg ons