Romeinen in de Liemers – castellum of castella?

Kunstwerk! Liemers Museum

Romeinse Tijd

Stonden er in de Liemers niet 1 maar 2 castella’s langs de Rijn? Wil Kuijpers denkt van wel!

Dat er bij Herwen een Romeins militair fort moet hebben gestaan, daar zijn archeologen het over eens. Maar kan het zo zijn dat er in de Liemers niet 1 maar 2 castella’s langs de Rijn stonden? En kunnen enkel baggervondsten hier bewijs voor leveren? Dus vondsten zonder archeologische context? Onderzoeker Wil Kuijpers denkt van wel.

Met zijn metaaldetector doorzocht Wil tientallen jaren grindhopen op de Rijnkade in Arnhem. Het leverde honderden Romeinse voorwerpen op waaronder munten, fibulae, sieraden, speerpunten en zwaarden. Uit het grindgat van de Loowaard bij Duiven werden bovendien ook nog eens honderden aardewerken vondsten opgebaggerd.

Op basis van deze vondsten en een studie naar de bewoningsgeschiedenis van de Loowaard, concludeert Wil dat hier in de eerste eeuw een Romeins castellum is gesticht. En dat het castellum naast de militaire functie waarschijnlijk ook een civiele bewoning heeft gekend. Hij schreef er een boek over: Het Romeinse castellum in de Loowaard.

Hebben we hier te maken met een stukje nieuwe informatie dat aan onze kennis over de Romeinse limes in Nederland kan worden toegevoegd? Tijdens een lezing op vrijdagmiddag 14 juni vertelt Wil Kuipers hier meer over!

Meld je snel aan door een mail te sturen naar museumsecretatiaat@liemerskunstwerk.nl
Meer informatie
  • vr. 14 juni 2024

Inloop vanaf 14:30; start lezing 15:00-16:30

  • Lezing

Praktisch

Prijs:

€ 2,50; Voor vrienden van Liemers Museum en Museumkaarthouders gratis

Locatie

Kunstwerk! Liemers Museum
Kerkstraat 27E
6901AA Zevenaar
Gelderland

Organisator

Kunstwerk! Liemers Museum

Logo Kunstwerk! Liemers Museum

Volg ons