Strandarcheologie op het Banjaardstrand

Banjaardstrand

Prehistorie Romeinse Tijd Middeleeuwen

Zoek met ons mee naar archeologisch materiaal op het strand!

Tijdens de Archeologiedagen op vrijdag 14 juni zijn archeologen en strandzoekers van het team Strandarcheologie Zeeland aanwezig op het Banjaardstrand in Kamperland. Bij strandpaviloen de Banjaard vertellen zij wat er op de stranden van de gemeenten Noord-Beveland en Veere aan archeologisch materiaal gevonden kan worden en waar je op moet letten als je mee wilt zoeken. Heb jij al eerder iets gevonden op een Zeeuws strand en ligt dat nu bij jou thuis? Neem het mee en laat het zien!

Romeins Zeeland
Tweeduizend jaar geleden hoorde Zeeland bij het Romeinse Rijk. De kustlijn liep toen anders. Waar nu zee is lagen vroeger gebouwen en militaire forten uit de Romeinse tijd. Ook lagen er dorpen uit de ijzertijd en de middeleeuwen. Er is weinig van bekend. Maar er spoelen wel geregeld kleine resten aan op het strand, zoals stukjes aardewerk, vuurstenen werktuigen of fragmenten van dakpannen. Sommige fragmenten hebben zelfs een stempel van de Romeinse marine. Daarom wordt gedacht dat ergens aan de kust bij Vrouwenpolder een Romeins vlootstation lag.

Zoek met ons mee
De onderzoekers van het team Strandarcheologie Zeeland willen onder andere dat Romeinse vlootstation terugvinden. Zij hebben jouw hulp nodig om de puzzelstukjes samen te voegen.

Heb je iets gevonden op het strand en ligt dat nu bij jou thuis? Laat het ons weten! Wij kunnen kijken of het gaat om bijvoorbeeld een vuurstenen schrabber of pijlpunt uit de steentijd, een kookpot uit de ijzertijd, een Romeinse dakpan of drinkbeker of misschien wel een Merovingisch kommetje. Geef het door aan Meldpunt Erfgoed Zeeland. We zijn blij met elke melding!
Meer informatie
  • vr. 14 juni 2024

13:00 - 15:30 uur

  • Spreekuur

Praktisch

  • Toegang gratis

Locatie

Banjaardstrand
Banjaardweg 3
4493 NN Kamperland
Zeeland

Organisator

Projectteam strandarcheologie Zeeland

Logo Projectteam strandarcheologie Zeeland

Volg ons

Mede-organisator(en)

  • Projectteam Strandarcheologie Zeeland