Geheimen van Gorinchem: Bezoek het Archeologisch Depot

Gemeentelijk depot voor archeologie

Geen specifieke tijdsperiode

Bezoek het gemeentelijk depot tijdens de archeologiedagen op 14 t/m 16 juni in Gorinchem

Het depot is de bewaarplaats van alle vondsten die tijdens archeologisch onderzoek van de afgelopen 30 jaar in Gorinchem zijn aangetroffen. Het is geen museum, maar heeft als belangrijkste taak alle vondsten en documentatie van archeologisch onderzoek voor (toekomstig) wetenschappelijk onderzoek beschikbaar te houden. De collectie wordt ook regelmatig gebruikt voor tentoonstellingen en publicaties. Gorinchem heeft als enige gemeente een archeologisch depot dat volledig door vrijwilligers wordt beheerd.

Programma archeologiedagen
- Voor het eerst zijn de twaalf loodzware stenen kogels te bekijken die eind vorig jaar werden gevonden langs de Dalemse dijk. Ook andere bijzondere vondsten die al eerder tijdens de dijkversterking in 1996 tevoorschijn kwamen zijn te zien.

- Bijna onzichtbaar voor publiek is twee jaar geleden een kleine opgraving uitgevoerd op de hoek Hoogstraat-Helmsteeg. Recentelijk kwam het onderzoeksverslag beschikbaar. De vondsten zijn op deze dagen te bezichtigen.

- Ook is er een kleine presentatie van 17de eeuws speelgoed, eerder gevonden op het Kazerneplein en de Blijenhoek.

- Kinderen (8−12 jaar) mogen speuren door het depot of zelf met een metaaldetector aan het werk gaan. De beste speurders verdienen een diploma!

Wil je meer weten over een voorwerp dat je zelf ooit in de bodem hebt gevonden ? Op zaterdag- en zondagmiddag is depotbeheerder Martin Veen aanwezig voor al je vragen.
Meer informatie
  • vr. 14 juni 2024
  • za. 15 juni 2024
  • zo. 16 juni 2024

14:00 - 17:00 uur

  • Open dag
  • Speurtocht
  • Spreekuur

Praktisch

  • Toegang gratis

Locatie

Gemeentelijk depot voor archeologie
Arkelsedijk 24
4206 AC Gorinchem
Zuid-Holland

Organisator

Gemeentelijk depot voor archeologie

Logo Gemeentelijk depot voor archeologie

Volg ons